grid practic de termeni tehnici
Stim ca se poate ca descrierile produselor noastre sa va puna pe ganduri de multe ori, din cauza termenilor utilizati. Mai stim si ca se fac multe confuzii in ceea ce priveste materialele folosite, tehnica in care este realizat un produs. Stim chiar de la voi, clientii nostri, cu care am vorbit de atatea ori la targuri. De multe ori nu este clar pentru client de ce un produs costa mai mult decat altul. Sau de ce nu putem face un produs identic cu altul, facut tot de noi. Ne-am gandit sa formulam acest mic ghid practic de termeni tehnici, pentru a va ajuta in momentul in care doriti sa comandati un produs de ceramica.
CERAMICA. PORTELAN. CAOLIN IPSOS
Incepem cu cea mai comuna confuzie. Ce este ceramica? Dar portelanul? Caolinul? Multa lume confunda caolinul cu portelanul. Nu de putine ori am fost intrebati despre un obiect "este din caolin?" Raspunsul "nu, este din ceramica" a nedumerit complet.
CERAMICA este o familie intreaga de materiale din care se pot realiza produse, familie in care intra lutul, faianta si gresia (nu cele folosite pentru pereti si pardoseli), vitrusul, portelanul. Toate acestea sunt materiale sau mase ceramice.
Ce le diferentiaza? In primul rand temperatura de ardere. Lutul este materialul care se arde la cea mai joasa temperatura, Portelanul se arde la cea mai inalta temperatura. Apoi le poate diferentia si aspectul si rezistenta mecanica.
CAOLINUL nu este o masa ceramica, ci este un component care intra in compozitia portelanului ((aluminosilicat natural). Numele lui provine din chineza, fiind denumit dupa locul Gaoling (movila alba) care este numele unei localități din China situat în nord-vestul provinciei Jiangxi unde s-a gasit caolin. Denumirea de caolin a fost adusa in Europa in XVIII de doi calugari iezuiti francezi.
IPSOSUL nu este nici el un material ceramic. Vorbim si despre el acum pentru ca de multe ori am fost intrebati daca produsele noastre sunt din ipsos. Pe cat de uimiti am fost noi de intrebare, pe atat de uimiti au fost cei care au intrebat, de raspunsul nostru, "NU". Ipsosul este un praf alb, obtinut din gips (mineral natural) si care este un liant foslosit in constructii mai ales. Este nelipsit si in productia ceramica, din el se fac formele folosite la productia obiectelor ceramice. Insa nu este o masa ceramica, din el se pot face cel mult machete.
GLAZURA STICLA VOPSEA SMALT. EMAIL
"Cu ce le vopsiti?" In ceramica vopsea/vopsit nu exista. Si nu pentru ca suntem noi pretiosi (ne place sa credem ca nu suntem) ci pentru ca nu exista vopsea care sa reziste la cea mai joasa temperatura la care se arde un obiect ceramic. Culorile pe care le vedeti poarta alte nume. Uneori culorile sunt de fapt glazuri, alteori angobe, alteori pigmenti. Nu ne-am propus sa facem acum un curs, insa cateva detalii sunt necesare si aici.
Ne-am lamurit sa pelicula colorata si lucioasa de pe un obiect ceramic nu e nicidecum vopsea.
"STICLA?" Am fost intrebati si asta. Nu e chiar departe de realítate. Película (colorata sau nu) lucioasa care acopera suprafata unui obiect ceramic se numeste GLAZURA. Si intr-adevar, are in comun cu sticla silicatul din compozitie. Dar nu este o sticla, ci o pelicula sticloasa, lucioasa ( exista si glazuri mai Putin lucioase, chiar mate, insa tot glazuri se numesc, chiar daca le lipseste luciul).
SMALT? Acest termen este dat de mesterii olari glazurilor folosite de ei si desi se refera tot la glazura, noi nu il folosim, pentru ca nu folosim glazurile merserilor olari..
EMAIL? Nu, emailul nu este o glazura. Se aseamana, este adevarat, ca aspect si compozitie si cu sticla si cu glazura, insa este o pelicula aparte, iar tehnica emailarii se foloseste in special pentru a decora obiecte din metal.
TEHNICI DE REALIZARE A UNUI OBIECT ROATA OLARULUI
"ESTE FACUT PE ROATA OLARULUI?" NU, NU LUCRAM OBIECTELE PE ROATA OLARULUI.
TEHNICILE DE REALIZARE ALE UNUI OBIECT CERAMIC SUNT MULTE. SE POT FACE PUR SI SIMPLU DE MANA, FARA NIMIC ALTCEVA. SAU SE POT FACE CU FORME AJUTATOARE, DIN IPSOS, ASA CUM FACEM NOI. SAU SE POT FACE FOLOSIND ROATA OLARULUI. FIECARE TEHNICA ESTE SPECIFICA UNUI ANUMIT TIP DE OBIECT SI FIECARE ARTIST LUCREAZA IN TEHNICA PE CARE O ALEGE IN FUNCTIE DE CE VREA SA OBTINA, SI BINEINTELES, ALEGE TEHNICA PE CARE O STAPANESTE CEL MAI BINE.
LUSTER. AUR 12% METAL PRETIOS
LUSTERUL este un preparat special pentru decorarea ceramicii, care are in compozitiie compusi metalici, uneori chiar metal pretios.
AURUL cu 12% metal pretios este evident ce si cat contine, insa chiar si alte nuante de lustere ceramice au in compozitie metale pretioase -violet, verde, albastru, rosu, roz, au adaos de aur, iar maro si gri contin platina.
CE DETERMINA PRETUL UNUI PRODUS? CE DE COSTA ATAT?
Si aceasta este o intrebare care ni se pune adesea. In primul rand, fiecare artist poate stabili pretul produselor create de el. Numai el stie cat de mult sau cat de dificil a fost sa realizeze acel obiect.
Apoi vin o serie de aspecte obiective. Un obiect ceramic necesita un proces destul de lung de realizare. In timpul acestui proces obiectul este facut, uscat lent, ars in cuptor de cel putin 3 ori, cateodata de 4 ori, depinde de decorul obiectului.
Se pot arde in cuptorul aragazului? In nici un caz. Un cuptor de bucatarie nu ajunge nici la cea mai joasa temperatura de care am avea nevoie pentru a arde un obiect.
Asadar, in mod concret, pretul depinde de materialele folosite ( aici aurul este evident cel care va ridica pretul, fiind un material scump. Orice produs decorat cu aur sau platina va fi mai scump intotdeauna). Apoi numarul de arderi prin care trece produsul conteaza si el. Si nu in ultimul rand, timpul petrecut lucrand la un obiect. Unele din cestile noastre necesita mai mult timp de lucru, cum sunt cele cu flori aplicate pe toarta.
CAT DUREAZA PANA PRIMESC COMANDA? CERAMICA CERE TIMP, NU SE REALIZEAZA DE PE O ZI PE ALTA
In cazul in care ce ai comandat nu avem in stoc (si e cel mai probabil sa fie asa, pentru ca nu lucram stocuri mari din acelasi model), dureaza intre 10 zile si 3 saptamani.
De ce atat de mult? In primul rand pentru ca procesul de realizare si uscare al produsului ceramic dureaza. Orice grabire necontrolata il poate deforma sau chiar strica definitiv. Apoi, toata seria de arderi de care spuneam, cere timp. O ardere, in funcite de temperatura dorita, dureaza ore intregi. Iar racirea cuptorului cere timp si ea. Insumat, toate aceste lucruri inseamna zile.
In plus, conteaza si ce avem in lucru in momentul in care primim comanda. Daca se potriveste ca moment cu o ardere programata in urmatoarele zile, este minunat. Daca insa tocmai am terminat o serie de arderi, trebuie sa lucram produse pentru am umple din nou cuptorul, nu putem porni o ardere cu 2-3 produse (din motive atat economice cat si tehnice), caz in care realizarea comenzii dureaza mai mult.
DE CE NU PUTEM FACE DOUA PRODUSE IDENTICE?
In primul rand, nu ne dorim sa facem asta. Apoi cele mai multe glazuri pe care le folosim sunt GLAZURI CU EFECT. Adica acele glazuri care de fiecare data ies altfel. Culoarea lor difera in functie de materialul ceramic folosit, difera in functie de forma obiectului ( intr-un fel se aseaza pe suprafata unui platou, altfel se aseaza pe peretele interior al unei cesti si altfel in exteriorul cestii). Sunt reactii chimice pe care ceramistul nu le mai poate controla, ele au loc in cuptor in timpul arderii si rezultatul este vizibil la finalul arderii.
Mai exista reactii chimice intre glazuri diferite, dar care alaturate creeaza efecte frumoase, vizibile si ele la finalul arderii.
Obiectele decorate astfel pot fi asemanatoare, niciodata la fel, fiecare frumos in felul sau. De fapt, noi credem in magia aceasta care are loc in cuptor in timpul arderii. Face parte din farmecul ceramicii.
REZISTENTA
CULORILE SE DUC LA SPALAT? SE DETERIOREAZA IN TIMP? RASPUNSUL ESTE NU. ATAT GLAZURILE CAT SI COLORANTII, PIGMENTII LUSTERELE, AURUL SI PLATINA, TOATE REZISTA. OBIECTUL CERAMIC ESTE SUPUS ARDERILOR REPETATE LA MULTE SUTE DE GRADE. NICI APA NICI TIMPUL NU II POT AFECTA CULOAREA.
SE POT SPALA IN MASINA DE SPALAT VASE? SINCER, NU AM INCERCAT. TEORETIC NU AR TREBUI SA FIE PROBLEME. INSA PENTRU CA NU AM TESTAT, NU RECOMANDAM, MAI ALES IN CEEA CE PRIVESTE CESTILE CU FLORI APLICATE PE TOARTA.
SE POT FOLOSI PRODUSELE VOASTRE? SIGUR, CHIAR VA RUGAM SA LE FOLOSITI. aceea le facem. Pentru a fi folosite cat mai des. Pendu a va face zilele mai frumoase.