Colectia Lover's Eye
,
In 1785, cand Maria Anne Fitzherbert a deschis o scrisoare de dragoste de la admiratorul ei, Printul George of Wales, nu se astepta sa gaseasca un ochi privind-o cu atentie. Printul, bolnav din dragoste, era disperat. Se indragostise de Fitzherbert, insa regulile regale interziceau unei vaduve catolice sa intre in familia regala. In plus, Fitzherbert plecase din tara dupa prima cerere in casatorie din partea Printului, pentru a evita un scandal. Insa Printul era foarte hotarat si ii trimite iubitei sale o scrisoare, o noua cerere in casatorie, neobisnuita de data aceasta, pentru ca scrisoarea continea un cadou cel putin ciudat. "Iti trimit un colet" scria George in scrisoare, "si in acelasi timp, iti trimit un Ochi". Intr-adevar, pachetul continea o pictura miniaturala a ochiului drept al Printului George, plutind straniu pe un fundal monocrom. Fara alte trasaturi ale fetei, vag se distigea o spranceana. Focus-ul era concentrat pe irisul ochiului. Nu exista marturii despre reactia Mariei in ceea ce priveste Ochiul, insa cu siguranta a sustinut in sens pozitiv cererea in casatorie, ne spune Hanneke Grootenboer in cartea sa "Treasuring the Gaze: Intimate Vision in Late Eighteenth-Century Eye Miniatures", publicata in 2012. Cei doi indragostiti s-au casatorit intr-o ceremonie secreta. Pentru a celebra uniunea, un al doilea Ochi a fost pictat in aceeasi maniera, de data aceasta ochiul Mariei, montat intr-un medalion. Astfel, indiferent de cat de departe indatoririle regale l-ar fi purtat, Printul George putea privi medalionul misterios pentru a se simti aproape de Maria.
Printul de Wales si sotia sa nu au fost singurii care au purtat astfel de bijuterii in Anglia sec. XVIII. Bijuteriile cu ochi in miniatura, cunoscute ca "Lover's Eye" au fost la moda pentru aproximativ jumatate de secol. Cele mai multe astfel de bijuterii erau comandate pentru a fi oferite cadou, simbolizand dragostea si fidelitatea fata de cel iubit. Cateodata erau comandate si in memoria celor decedati. Erau bijuterii foarte pretioase si intime, ochii fiind pictati pe bucati de fildes de marimea unghiei de la degetul mic, de exemplu. Cu timpul au ajuns sa fie tot mai complexe, inele, brose de prins in interiorul hainei, cat mai aproape de inima, decorate cu pietre pretioase, perle, aur.
Ca obiecte, Lover's Eyes sunt fascinante . Si ciudate. Jumatate portret, jumatate bijuterie, nu pot fi usor plasate intr-o categorie. In acelasi timp, misterul care le inconjoara priveste atat cel al carui ochi este reprezentat, cat si pictorul care a realizat miniatura. In plus, pana la inceputul anilor 2000 s-a scris relativ putin despre aceste bijuterii, despre istoria si semnificatia lor, desi exista multe exemplare in colectiile marilor muzee, ca Cleveland Museum of Art, Philadelphia Museum of Art si London’s Victoria and Albert Museum. Ce anume le-a facut atat de celebre in sex. XVIII si ce anume a facut ca moda acestor bijuterii sa dispara atat de repede? De ce un singur ochi si nu tot chipul? Aflam tot de la Hanneke Grootenboer .Pe de o parte, tocmai din cauza caracterului lor intim. Fiecare privire exprima alt tip de emotie, de la priviri subtile, la priviri inflacarate, melancolice, exprimand iubiri trecute sau neimpartasite, priviri autoritare, care supravegheaza, toate acestea erau relevante doar pentru cei doi implicati - cel caruia ii era destinata bijuteria si cel al carui ochi era reprezentat. O data cu sfarsitul vietii lor, aceste obiecte nu mai reprezentau aceeasi fascinatie pentru alti oameni. Pe de alta parte, aparitia fotografiei, care a substituit cu succes nevoia indragostitilor de a avea "o parte din celalat" mereu cu ei, a contribuit la abandonarea treptata a acestor bijuterii stranii, hipnotizante si fascinante.
sursa The Mysterious History of Lover’s Eye Jewelry, de Alexxa Gotthardt, https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-mysterious-history-lovers-eye-jewelry